Вести

За пројекте енергетске ефикасности 6 милиона динара

Програм енергетске ефикасности, санације стамбених зграда, породичних кућа и станова биће реализован и у Србобрану, пошто је данас са Министарством рударства и енергетике потписан нови уговор, од стране председника општине Србобран, Радивоја Дебељачког, и потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике, др Зоране Михајловић.

Реализацију Програма финансирања активности и мера унапређења енергетске ефикасности у 2022. години, спроводиће Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, као орган у саставу Министарства рударства и енергетике. Средства за ову намену обезбеђена су на основу Закона о буџету Републике Србије за 2022. годину. Одлуком о избору Програма објављено је да ће средства добити 151 локална самоуправа у укупном износу од 966 милиона динара. Свечана церемонија потписивања уприличена је у Центру за културу и образовање у Аранђеловцу.

Укупна средства за реализацију Програма утврђена су на шест милиона динара, по три милиона динара од стране оба потписника. „За наше грађане Програм енергетске ефикасности санације стамбених зграда, породичних кућа и станова је веома важан и из општинског буџета издвојили смо три милиона динара за ове намене. Исту суму за нашу локалну самоуправу обезбеђује Министарство рударства и енергетике и тако настављамо са пројектом који смо започели претходне године. Тада смо средства обезбедили за замену прозора, врата и котлова у 42 наша домаћинства, а сада се надам да ће подршка стићи и до још већег броја породица, јер су и издвојена средства већа. Следи нам избор извођача радова, а затим и подела средстава учесницима конкурса који припремамо. Пре тога морамо и да изаберемо мере енергетске ефикасности које ће се спроводити“, рекао је након потписивања уговора Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

„Овај велики пројекат пуно значи на локалном нивоу, доноси корист домаћинствима али и целој држави. Овај пројекат треба да нам омогући да смањимо наше трошкове, пре свега, у потрошњи топлотне енергије, да смањи рачуне домаћинствима најмање за 25 до 30 процената, када замене прозоре и врата и направе бољу изолацију, када замене котлове или ставе соларне панеле. Замислите онда колико ћемо уштедети у заштити животне средине, односно у еколошким трошковима у наредних неколико месеци када буде завршен овај пројекат“, истакла је Михајловић.

Задатак свих општина које су ушле у Програм енергетске ефикасности за ову годину биће спровођење новог јавног позива, најпре за избор извођача радова, а затим и за избор грађана којима ће помоћи у санацији породичних кућа.

Извор: srbobrandanas.rs