Вести

За пошумљавање Рајчура обезбеђено скоро 4 милиона

Сведоци смо последњих пар година да се на територији општине Србобран учестало реализују акције пошумљавања слободних површина како би се повећао зелени фонд простора у ком живимо. На истом циљу локална самоуправа наставиће да ради и у овој години у вези са чим је јуче и потписан уговор са Министарством за заштиту животне средине.

Један од претприступних захтева Србији, на путу приступања Европској Унији, јесте онај који се тиче стања у екологији, за шта ће наша држава морати да издвоји огромна новчана средства, између осталог и за повећање укупних површина под шумом. Србобран као општина којој недостаје зеленила мораће да уложи значајније напоре у решавање овог проблема, чега су свесни у ресорном министарству, због чега и пружају подршку локалној власти у овој сфери деловања.

Нешто више детаља о самом састанку и намерама за реализацију потписаног уговора, могли смо данас чути од Радивоја Дебељачког, председника Општине Србобран: „Пројекат пошумљавања се реализује уз подршку Министарства заштите животне средине, док ће потребни садни материјал и овога пута бити обезбеђен од стране Шумарског факултета у Београду, са којим већ годинама успешно сарађујемо. Улазимо у пошумљавање једне нове локације у Србобрану, она се налази на Рајчуру, за шта је укупно издвојено 3.940.000 динара, од чега је учешће Општине Србобран 1.200.000 динара, док остатак обезбеђује Министарство за заштиту животне средине. Наша средина биће богатија за 5,000 младих стабала.

Реализацијом овог пројекта ниво пошумљености површина у нашој општини, у односу на неки ранији период, биће увећан за готово 100 процената. Већ за неколико година, када посађене саднице мало порасту, имаћемо много зелинији Србобран, а наравно и Турију и Надаљ. Наша локална самоуправа аплицираће на сваки конкурс који расписује Министарство заштите животне средине, а имамо најаве да ће ускоро бити расписан један који се тиче за Еко паркова. Одмах по добијању те информације смо реаговали, разматра се која би то локација могла бити намењена за пројекат, ушли смо у разговоре на ту тему, и сигурно је да ћемо бити ажурни и да ћемо чим конкурс буде објављен бити спремни да конкуришемо. Имамо јако добру сарадњу са овим министарством, и овим путем се захваљујем министарки Ирени Вујовић, која има велико разумевање за нашу општину“, рекао је председник Дебељачки.

Он је нагласио да, у општини коју води, постоји озбиљна иницијатива да се уради што више ствари када је у питању заштита животне средине, истичући да је у овој години, у републичком буџету стављен велики фокус управо на ову област, а да је на локалној самоуправи да буде на висини задатка и привуче што више тих средстава у Србобран.