Вести

ВУЧИЋ: ИЗБОРИ СУ РЕФЕРЕНДУМ ЗА МОДЕРНУ ЕВРОПСКУ СРБИЈУ

Премијер Александар Вучић рекао је за РТС да ће Влада у року од два дана поднети предлог председнику Републике за расписивање ванредних парламентарних избора и да ће избори највероватније бити одржани 24. априла. Будућност Србије је важнија од сваке политичке странке, поручио је Вучић и истакао да су свуда у свету одбрањени витални интереси Србије.

Гостујући у емисији "Упитник" на РТС-у, Александар Вучић је рекао да је неопходно да се трасира пут земље у наредне четири године, а кључна је ствар да Србија мора да буде уједињена.

Суштина је да за четири године постигнемо европски стандард", навео је премијер и истакао да ће расписивање избора бити у складу са процедуром.

Истакао је да ће избори бити референдум о томе хоће ли Србија 2020. бити модерна европска земља, односно хоћемо ли будућност или прошлост.

Како је рекао, сада је Влада у периоду када постоје три кључна питања. Прво је: Како напред и куда даље? Друго је шта је циљ у наредном периоду и може ли да се оствари, а треће је сагледавање политичке сцене.

Навео је да му не пада на памет сарадња са десничарским странкама које неће у НАТО, нити са онима с друге стране које ће тражити санкције Русији.

"Не пада ми на памет да правим компромисе зарад опстанка на власти, ни политичке, нити било какве друге", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће СНС сарађивати са СПС-ом после избора, Вучић је рекао да је неко ко добро разуме политичку реалност, да је разумео све њихове поруке претходних дана и месеци и да о евентуалној сарадњи има времена да се говори.

"Неки су у стању у дану да се уједине и разједине зарад власти, мене то не занима", рекао је Вучић.

Истакао је да напредњацима социјалисти ни сада нису били потребни, али да је он желео да они буду у Влади и да Србија буде уједињена.

Вучић је рекао и да на предстојећим изборима могу да победе неки други, да нема проблем са тим, да ће његово бити да том неком честита, али да тражи од људи да одговорно гледају на то за кога да гласају.

"Тражим од људи да одговорно гледају на то, да одговорно доносе одлуку, да гледају по томе где ће бити они и њихова деца за четири године", поручио је Вучић грађанима који о путу Србије треба да се изјасне на изборима.

Додао је и да би једино веома добар резултат на изборима био довољан за спровођење оне политике уједињене Србије која иде у европску будућност, а која ће имати добре односе са Русијом. Такође, каже и да постоји могућност да бирачи на изборима казне ову власт због тешких реформи.

"Избори су увек неизвесни. Ја говорим о програму за будућност, желим да се људи у Србији уједине око циљева. Сигуран сам да људи боље разумеју да је боље да одете код оног лекара који ти да тежу терапију за лечење запаљења плућа, него код оног ко ти да сируп", рекао је Вучић.

Поновио је да се неће држати фотеље по сваку цену.

"Или ћемо добити подршку народа, или неко други нека формира Владу. За мене је смешно да се држим фотеље до последњег дана, као што то неки раде. Или ћете урадити нешто за ову земљу или немојте да учествујете. Да водим Владу подељену на по три-четири листе, не пада ми на памет, препустићу је неком другом", каже премијер.

Навевши да његова странка можда никада више неће имати већину какву има, премијер истиче да је спреман да ризикује због будућности Србије.

"Будућност Србије је важнија од сваког од нас, од сваке политичке странке", поручио је Вучић.

Одбрањени витални интереси Србије

Премијер је истакао и да 22 месеца, колико је он премијер, није био лак период, али да је Србија стабилизована.

Рекао је да је земља била пред банкротством због неодговорне политике претходних власти, да су Србију задесиле катастрофалне поплаве. Навео је да смо имали огроман дефицит и да је почео рат у Украјини и мигрантска криза. Премијер је указао и на нестабилности у региону.

"Успели смо да стабилизујемо земљу и да је спасемо од банкротства, да направимо шансе за будућност", рекао је Вучић и додао да је економија у успону.

Премијер је указао и да су свуда у свету одбрањени витални интереси Србије.

"Захваљујући нашој политици, нисмо проглашени за геноцидни народ у СБ УН, и успели смо да победимо у наметнутом царинском рату са Хрватском", рекао је Вучић и истакао и да су сачувани интереси у Унеску.

Вучић је рекао и да су Косово у његовом мандату признале само две државе, Антигва и Барбуда и Соломонска Острва, за разлику од неких "великих родољуба" за чије време је то учинило 80 или 90 држава.

Истакао је да се заједно са пријатељима и сарадницима борио за успех Србије.

"Чини ми се да не постоји поноснији човек на свету од мене, не постоји ништа важније, ништа лепше, веће што човек може да сања од тога да може да ради за земљу коју воли, за своју земљу", рекао је Вучић.

Према његовим речима, такви резултати су остварени јер "људи данас имају наду" и делују уједињено.

"И у поплавама смо сви били заједно, и само зато смо успели, и после Сребренице и око Унеска – зато смо успели", наглашава премијер.

Данас, међутим, схвата да постоје различити циљеви код многих.

"Зато хоћу да јасно пред грађане изнесемо циљеве. Ми морамо у наредном периоду да поправимо образовање, да здравствене установе буду боље. По томе смо прво били најгори, данас смо се померили унапред. Наш је циљ и задатак да пре свега покажемо који нам је пут у будућност у наредне четири године. Ако то не урадимо, уништићемо и оно за шта су се људи жртвовали", рекао је Вучић.

Тешки кораци уместо додворавања народу

Говорећи о смањењу плата и пензија, премијер је рекао да су то тешки кораци који су били неопходни, али да људи за то имају разумевања.

"Не би их смањио нико зато што је луд или глуп, већ зато што је морао да предузме тешке кораке и мере, а не неко ко ће да се додворава народу сваки дан", рекао је Вучић.

Навео је и да у јануару и децембру имамо највеће плате у историји и да је посебно захвалан пензионерима коју су, како каже, издржали најтежи терет "јер су знали да то раде за будућност и своју децу".

Мислим да је страшно важно да пензионерима покажемо колико смо им захвални јер свима у јавном сектору смо већ почели да враћамо, некима нисмо ни смањивали примања. Али ако погледамо, радници ЕПС-а у просеку имају плату 80.000, у Телекому – супер, радите страшан посао, али колика вам је просечна плата? И зато сам им ужасно захвалан", нагласио је премијер и додао да разговара и са просветним радницима, који такође тешко живе.

Ми желимо да за четири године плате и пензије порасту зато што радимо више, а не зато што политичари обећавају, рекао је Вучић.

Тешке мере које је Влада спровела, каже премијер, биле су "спас за Србију".

"Србија је изашла из амбиса, из банкротства, постала је озбиљна земља. Питајте ММФ и ЕБРД. Шеф ММФ-а је изјавио да је Влада Србије постигла импресивне резултате, директор ЕБРД-а и Светска банка исто. Можда Вучићу не верујете, можда некоме из Владе Србије не верујете, али њима нема разлога јер њима је то 'ни из џепа ни у џеп'", рекао је премијер.

Додао је да је то једна од кључних ствари коју људи у Србији виде.

"Кад питате коме да дате поверење – дајте онима који су дисциплиновани и марљиви", поручио је Вучић.

Говорећи о субвенцијама за инвеститоре, Вучић је навео да верује да је то једина могућа политика. Поручио је да се Србија бори за инвеститоре са Македонијом и Бугарском.
"'Ер Србија' најуспешнија у региону"

Када је реч о "Ер Србији", Вучић је истакао да је то наша фирма која је убедљиво најуспешнија у региону и која ће летети за Америку.

Навео је да неки хоће да сруше све оно што је најбоље. Па и Аеродром и "Ер Србију", коју данас сви у свету хвале. Подсетио је да је ЈАТ дуговао 700 милиона евра држави и да је највећи део тога опроштен. Како је навео, ЈАТ је био пропала фирма и упитао је како је било могуће наплатити те дугове.

Премијер Србије најавио је да ће за два дана бити расписан јавни позив за избор стратешког партнера за "Железару Смедерево".

Влада Србије о продаји Железаре преговара с кинеском компанијом ХБИС, која је заинтересована да у Смедереву отвори фабрику шавних цеви у коју би уложила око 300 милиона евра.

Вучић је рекао да очекује да ће Европска унија дати одобрење за преузимање Железаре под условима које тражи кинеска компанија.

"Боримо се за 5.000 људи у Железари и за Смедерево, као и за кооперанте Железаре. Да није било ове владе, радници у Железари би остали иза катанца, као и у РТБ-у", рекао је Вучић.

Он је додао да Железара не прави профит ни после увођења професионалног менаџмента због пада цене челика на светским тржиштима.

Вучић је рекао да Влада од стратешког партнера за ФАП у Прибоју тражи гаранције за државни новац, а договора неће бити ако те гаранције не добије, већ ће се тражити нови партнер.

Рекао је да радници ФАП-а знају да Влада ради за њих и да је тешко наћи некога од њих који ће рећи нешто против актуелне владе, додајући да је лично имао више од 60 састанака за ФАП.
Премијер је рекао да је Влада нашла стратешког партнера, али да тражи и гаранције за 30 милиона државних пара.

"Тражимо и чекамо те гаранције, ако их добијемо, имамо пословног партнера, а ако их не добијемо, тражићемо другог", рекао је Вучић и додао да би јавност, без гаранција, рекла да је Влада бацила државне паре.

Вучић је рекао да је у међувремену у Прибој дошла погранична полиција у којој ће стотину радника добити посао, да ће се у немачкој и шпанској фирми које ће такође отићи у Прибој запослити 300 људи.

Радницима ФАП-а су, подсетио је, исплаћиване плате које, истина, касне девет месеци.

На питање шта се дешава са "Фијатом", пошто је 3.000 радника на плаћеном одсуству, премијер је рекао да је Србија све своје обавезе испунила и да је та компанија добила највише субвенција.

"Не верујем да је 'Фијат' правио фабрику да би је оставио саму", рекао је премијер и навео да је министар Расим Љајић отпутовао у Казахстан како би разговарао о извозу аутомобила из крагујевачке фабрике на евроазијско тржиште.

Вучић је рекао и да је незадовољан како тече реструктурирање ЕПС-а и да је до застоја у том поступку дошло због тога што су радници тој јавног предузећа тражили да они који ће бити технолошки вишак добију отпремнине од 1.500 евра по години стажа.

"После су запослени у ЕПС-у захтеве спустили на 900 евра по години стажа, док запослени у другим предузећима примају отпремнине од 300 евра по години стража", рекао је Вучић.

Он је додао да има примедбе и на спровођење плана реструктурирања "Железница Србије", као и да је Влада усвојила финансијско-пословни план "Србијагаса". Коментаришући кашњење у реформи јавног сектора и отпуштању вишка запослених у државним службама, премијер је казао да ће програм који је договорен с ММФ-ом бити спроведен, иако није лако доносити одлуке о отпуштању људи.

Правила ЕУ потребна због инвеститора

Премијер је поручио да је важно да уведемо правила ЕУ и да будемо на европском путу због инвеститора.

"Они који говоре да нам није потребан тај пут, заиста су неодговорни. Не знам који су то други планови нити алтернативе. Упркос добром односу са Русијом, нисам спреман да жртвујем европски пут Србије", поручио је Вучић.

Истакао је да је Србија "доста живела у небесима" и да би требало да живи на земљи и да гледа у будућност.

"Они који хоће да Србију воде у небеса, па доста су је водили", рекао је Вучић.

Председник Владе је истакао да Србија неће имати великих проблема због мигрантске кризе.

"Што се тиче целе територије Србије, укључујући и Косово, сасвим сам сигуран да неће бити великих проблема за Републику Србију", рекао је Вучић.

Одбацио је ставове по којима би Србија могла да постане сабирни центар за мигранте из блискоисточних држава.

"Прочитали сте (то) од оних који не знају шта друго да раде осим да се баве завереничким теоријама и баве плашењем народа, што не знају шта би са собом", рекао је Вучић.

Он сматра и да неће доћи до промене мигрантске руте, јер "да су (мигранти) хтели да иду преко Албаније и Косова, то би већ урадили".

Поштујемо Америку и Русију, идемо у Европу, али највише волимо Србију

Премијер је истакао да Србија неће у НАТО, да хоће да буде војно неутрална и да то љубоморно чува. Упитао је шта је спорно у споразуму са НАТО-ом и навео да је реч о техничком споразуму који је преписан, који је исти као онај из 2006. године, који су потписали "велики родољуби који би хтели да врате Србију у прошлост".

Међутим, истакао је да је Србија сада добила право реципроцитета и да сада има право да ухапси представнике НАТО-а ако направе неко кривично дело.

"Нисмо ништа лоше урадили за земљу", истакао је Вучић и рекао да је почела хистерична кампања која би Србију требало да подели на "великосрбе", који воле само Русију, и ове друге који мрзе Русију и воле само Америку.

"Наша политика је да ми волимо Србију више од свега. Поштујемо Русију и Америку, али Србија не иде ни на једну страну. Идемо у Европу. Ми имамо своју земљу, народ и грађане", рекао је Вучић.

Још једном је истакао да Србију у НАТО нико није звао, као и да Србија није изразила жељу да уђе у НАТО и да зато неће бити референдума о томе.

Мангупи ће летети

Председник Владе је изјавио и да има много људи чијим радом није задовољан и да ће свако ко је починио неко кривично дело морати да одговара.

"Мангупа има и добар део ће да лети са тих места, биће их и у наредном периоду и опет ће да лете са тих места. Никога нећу да штитим", истакао је премијер.

Додао је да има много људи у јавним предузећима који не поштују наредбу о штедњи на возилима. Споменуо је и случај једног директора којем радници штрајкују, а он купује два нова "аудија".
"То ми је прелило чашу и биће смењени сутра или прекосутра. Шта има да купујеш 'аудије' за себе? Ако си купио 'аудије', нађи посао на другој страни", рекао је Вучић.

Навео је и да се лично није обогатио и да нема ништа више од оног што је имао 2012. године – "можда нешто мање". Међутим, одбио је да коментарише случај министра за којег су таблоиди писали да живи у вили.

"Реците ми који су то министри који се возе у скупоценим аутомобилима. Да ли је тачно да неименовани министар живи у вили, па који министар? Те чапраздиване, има неки, негде... Реците ми конкретно који министар живи у вили. Ја нисам имао времена да гледам на телевизији, не могу да говорим о томе пошто не знам о коме се ради, а немам сад Гугл да укуцам и видим о коме се ради, а не могу ни да гатам...", рекао је Вучић.

Ипак, оценио је да је реч о "трла баба лан" писању.

"Не зна се ко је, неко је рекао... Трла баба лан... И све је то из 'поузданих извора'", каже Вучић и додаје да је управо таква атмосфера и била разлог што се одлучио на изборе.

То је оно што је, каже, разједињавало Србију, таква атмосфера у којој свако гледа само своје интересе.

Тако су, додаје, и њему приписиване различите измишљотине, попут оне да му је син наркоман и да се лечи у Чикагу, или да је он у вези са Петром Цвијић, коју, тврди, никада у животу није видео.

"То је за оне који немају шта да раде, ја имам шта да радим и није ми тешко да демантујем, али не могу сваки дан", додао је председник Владе.

Недостаје ефикасност правосуђа

Премијер се осврнуо и на правосуђе и поручио да нам недостаје ефикасност када је реч о доношењу пресуда.

Навео је да је у доброј мери сагласан са оценама о индексу корупције у Србији, да надлежни државни органи, односно тужилаштва и полиција, ураде свој посао, али да се онда на правоснажну пресуду чека годинама, па чак и десетинама година.

"Поштујем судије, али недостаје нам ефикасност. И када сам био у Европској комисији рекао сам да бих био оштрији према Србији када је реч о правосудном систему", рекао је Вучић.

На питање да ли у то спада и пресуда власнику "Делта холдинга" Мирославу Мишковићу, премијер је одговорио потврдно, али и поручио да тајкуни више не управљају државом.

"Тајкуни данас не управљају Србијом и на то сам поносан. На шта нисам поносан – то је да немамо много окончаних случајева, али за то није крива извршна власт", рекао је Вучић.

Упитан колико је правоснажних пресуда донето када је реч о 24 спорне приватизације, Вучић је одговорио да је неколико пресуда донето, али да тај мали број не може да се "књижи" Влади Србије, већ земљи у целини.

"Ја сам због тога најнезадовољнији и најнесрећнији, али то није посао извршне власти, већ правосудних органа. Извршна власт је свој посао тим поводом урадила", закључио је Вучић.

Додао је да Српска напредна странка новац који има, има од државе, и који је мањи за 35 одсто у односу на оно колико је Демократска странка то одредила.

"И ми тражимо пуну транспарентност финансирања кампање. И, да вам поштено кажем, само ми данас имамо легалне паре на рачуну. Само се питам како ће сви остали да се легално финансирају, пошто немају ни динара, сви рачуни су им блокирани. Ми имамо тај новац, јер смо штедели, и јер нисам хтео да крадем од сопствене странке, коју водим као државу, да има стабилне финансије, да плате не касне...", закључио је Вучић.

Био сам затечен блискошћу Малог и Мишковића

Вучић је говорио и томе што је градоначелник Београда Синиша Мали био на пријему са Мирославом Мишковићем.

"Нисам био затечен што је Синиша Мали био код Мишковића, то је његов посао. Био сам затечен блискошћу коју сам видео за тим столом. Зашто он мора да пије виски са Мишковићем. Ипак, Мали је за мене најуспешнији градоначелник у последњих деценију и више", навео је Вучић.

Још нема одговора зашто Толимир није пуштен

Вучић је рекао да је Србија није добила одговор Хашког трибунала зашто Здравко Толимир није пуштен на слободу.

"Кључно питање је зашто није пуштен иако је добио гаранције Владе, иако смо упозорили Хаг да морају да га пусте. Човек је мртав и нико не каже да су га они убили, али требало је да га пусте, да има боље лечење и да буде с породицом", рекао је Вучић.

Говорећи о захтеву за изручење чланова СРС-а Хагу, премијер је рекао да је његов посао да брине о грађанима и поштовању и провођењу закона и да ће се тако и понашати.

Обавеза марљив рад, макар ја искакао из фрижидера

Вучић се нашалио на сопствени рачун, рекавши да "искаче из фрижидера", али је истакао да сматра својом обавезом пун ангажман и најмарљивије обављање свог посла.

"Знам да ми замерају што се превише појављујем на телевизији... знам, то кажу клинци, да 'искачем из фрижидера'", рекао је премијер и додао да му је то и била најбоља намера и жеља да најмарљивије ради посао.

Подсетио је да се од првог дана мандата тако понашао и да је отворио 27 фабрика, да се срео са више од 130 страних званичника.