Вести

Реконструкција Дома културе у Србобрану

Покрајинска влада донела је решење да за обнову и доградњу дела објекта Дома културе у Србобрану издвоји 40 милиона динара из покрајинског буџета.

Председник општине Србобран Радивој Дебељачки каже да је укупна вредност радова око 80 милиона динара са пдв-ом, а да ће у првој фази, за коју је Покрајина издвојила новац, бити коришћен за обнову, док је у другој фази планирана доградња објекта.

- Реконструише се велики објекат Задружног дома који није у употреби целу деценију и на његовом месту ће бити пресељен централни Дом културе за целу нашу општину, док ће просторије у којима се налази садашњи Дом културе, задужбина породице Кишдобрански која једним делом припада Матици српској, бити приведене другој намени, такође у области културе - каже Дебељачки.

Радови треба да почну ове године, а након што Покрајинска влада уплати средства на рачун општине, уследиће ребаланс, бити расписана јавна набавка и за њом започети и радови.

- Задружни дом обухвата велику салу за разне манифестације, које су се ту некада одржавале и садржи 400 седећих места. Биће реконструисана та сала, али пројектом је предвиђена и доградња 200 квадрата свлачионица, које ће се налазити иза сцене и омогућиће приликом манифестација, те одржавања представа, посебан излаз и улаз, као и простор у ком ће уметници моћи да се припреме за наступ, што је стандард у свим позориштима и објектима те намене - истиче Дебељачки. - Реч је о мултифункционалној сали, коју ће користити сви грађани са територије општине Србобран. Пројектом је обухваћена комплетна реконструкција, санација подова, спољна фасада, изолација, столарија, систем противпожарне заштите по свим стандардима...

На горњем нивоу будућег Дома налазиће се канцеларије, које ће такође бити реконструисане и налазити у склопу објекта.

Дом културе у Србобрану основан је 1966.године у сва три насељена места: Надаљу, Турији и Србобрану. Касније се формира јединствени Дом културе са седиштем у Србобрану. Традиционалне манифестације по којима је Дом културе препознатљив на културно-туристичкој мапи Србије су Ленкин прстен, Дани културне традиције, Петровдански дани културе, Зонска смотра ликовног стваралаштва аматера Војводине. Оснивач Дома културе је општина Србобран.

Вршилац дужности директора Дома културе Србобран Соња Стојновић каже да иза целог пројекта стоји општина и да ће се на месту Задружног дома наћи канцеларије за КУД-ове, нова бина, али бити и дограђен део новог Дома културе. - Установа у којој се сада налазимо смо добили на коришћење и у својини је општине, а у наредним годинама преселићемо се на нову локацију где ће се налазити Галерија, стална поставка породице Дунђерски, али ће ту радити и КУД-ови, те драмске секције, јер је реч о заиста великом простору и пружиће многобројне садржаје - каже Стојновић.

извор: Дневник