Вести

Продубљивање сарадње са братском Јаношхалмом

Да пријатељство које постоји између Србобрана и Јаношхалме није тек протоколарно потврдили су јуче у овом граду Републике Мађарске, његов градоначелник Золтан Целер и председник општине Србобран Радивој Дебељачки.

Стављањем потписа на уговор о будућој сарадњи, двојица функционера продубила су братимљење два града настало пре више од двадесет година. Споразумом је предвиђена сарадња у области функционисања локалних самоуправа, сарадња међу привредницима, предвиђен је и посебан ангажман у области реализације прекограничних пројеката, те неговање односа у области културе, образовања, спорта, туризма између установа, удружења, невладиних организација и грађана Србобрана и Јаношхалме, што може бити на обострану корист и задовољство.

Истовремено Радивој Дебељачки је био гост на традиционалној манифестацији Дани Јаношхалме. „Потврдили смо споразум потписан 14. септембра у Србобрану, којим је обележено две деценије пријатељских односа наша два града. Тече 21. година наших братских односа и новим споразумима их дефинишемо и прецизирамо, отварамо нова поља сарадње и у фокус стављамо све активности које могу донети квалитетнији живот грађана општине Србобран и Јаношхалме. Живимо у истој области, са наше стране границе то је Бачка, а са мађарске Жупанија Бач Кишкун, и то нам даје могућност успостављања прекограничне сарадње и рад на заједничким пројектима, за шта ће нам добро доћи искуства која смо већ имали на овом пољу. Желимо да додатно ојачамо везе наше две локалне самоуправе, наших друштава цивилног сектора и разних удружења, и уверен сам да постоји велики простор и теме на којим можемо градити пријатељске односе“, након потписивања Споразума о сарадњи рекао је председник Дебељачки.

Золтан Целер био је једнако оптимистичан кад је у питању развој сарадње, посебно истичући да је међу неколико градова и општина из региона, са којима се Јаношхалма братими, блискост приметно највећа са Србобраном и Бачком Тополом. „Протекле године делегација из Јаношхалме посетила је општину Србобран како би обновили повељу о братимљењу и сарадњи наша два града. Требало је поново оверити намере од раније о сарадњи, односно да су обе стране спремне на ту сарадњу и у будуће. Приликом тадашњег сусрета са градоначелником општине Србобран, Радивојем Дебељачким, он је обећао да ће искористити прву прилику и званично посетити Јаношхалму, како би и код нас оверили исту повељу. Добар повод за позив и посету делегације из Србобрана је дала манифестација ‘Дани Јаношхалме’, која се иначе обележава дан нашег места. Сада смо, дакле, у обе општине потписали протокол о сарадњи и обећали грађанима обе општине да ћемо у будуће заједно учествовати на разним конкурсима, радићемо заједно, и служити у добробит свих наших грађана“, речи су које је из своје Јаношхалме упутио градоначелник Целер.

Манифестацији је присуствовао и Адриан Сатмари, председник општине Бачка Топола, те су тројица челних људи могли детаљније да разговарају о могућим правцима прекограничне сарадње, да размене одређена искуства стечена кроз реализоване, али и пројекте који су у току. Србобран су у Мађарској представљали, уз председника Радивоја Дебељачког, Беата Сабадош Фодор и Кристијан Кочиш, чланови Општинског већа.

Извор: srbobrandanas.rs