Вести

Потписан уговор у Влади АПВ: Нова столарија за вртић у Турији

По ко зна који пут од почетка године општина Србобран је у прилици да од Владе Војводине добије средства за реализацију својих локалних пројеката, овог пута реч је о Покрајинском секретаријату за образовање и уговору који покрива трошкове замене спољне столарије на вртићу у Турији.

На потписивању уговора у новосадској Бановини, седишту Покрајинске владе, присуствовао је у име општине Србобран, њен председник Радивој Дебељачки, док је домаћин био потпредседник Покрајинске владе и секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Жолт Сакалаш. Секретар је подсетио на то колики је значај уговора који се потписују, за локалне заједнице, и најавио да ће се са тим послом наставити и у будуће.

„Јуче је у Пачиру уручено 18 уговора, данас у Новом Саду још 16. Средства су додељена за 62 установе с територије АП Војводине, 63 милиона основним школама, 20 милиона средњим школама, три милиона ученичким домовима и пет милиона динара предшколским установама. Секретаријат остаје одлучан да истраје у остваривању својих стратешких образовних циљева, а један од њих јесте обезбеђивање бољих услова за боравак и рад у установама образовања и васпитања”, рекао је у свом обраћању на свечаности секретар за образовање Жолт Сакалаш.

Захваљујући конкурсима за инвестиције у области образовања, које ресорни секретаријат расписује почев од 2017. године, до сада је уложено преко милијарду динара у објекте које користе установе образовања. Енергетска ефикасност је врло актуелна тема, не само код нас већ и у свету, све више се води рачуна о утрошку енергије, како због економских разлога тако и због бриге о екологији, са чиме се сложио и Радивој Дебељачки.

„Захваљујем се Покрајинској влади, и Покрајинском секретаријату за образовање, што нам је пружена велика подршка за различите пројекте, како у претходној години, тако и у овој. Конкретно данас, потписујемо уговор за замену фасадне столарије на објекту ПУ ‘Радост’ у Турији, вртић ‘Пепељуга’.
То је један од ретких објеката на ком замена столарије није урађена, тако да сам врло задовољан што добијамо средства за реализацију тог посла.

Покрајински секретаријат за ову намену издваја 500.000 динара, средства која у потпуности покривају трошкове пројекта, што је за локалну самоуправу врло важно, јер не морамо да издвајамо новац из свог буџета, већ он може да буде опредељен за неки други пројекат од јавног значаја.
Вртић у Турији ће након што радови буду завршени, у наредној школској години, ући у грејну сезону као енергетски ефикаснији објекат.

Сличан проблем имамо и у неким другим, већим објектима, ту мислим на Основне школе, за које ћемо у наредном периоду такође конкурисати за добијање средстава. Жеља нам је да такве проблеме заиста решимо, јер се уградњом нове столарије смањују трошкови које издвајамо за загревање током зиме.
За неке објекте већ имамо завршену пројектно техничку документацију, за неке се она израђује, а постоје и они за које планирамо. То значи да смо спремни за сваки наредни овакав конкурс, имамо довољно пројеката који могу да привуку новчана средства и у будућности“, рекао нам је Дебељачки у Новом Саду.