Вести

Покрајина одобрила средства за видео надзор у ОШ “Јован Јовановић Змај”

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић уручио је данас уговоре представницима јединица локалне самоуправе као корисницима средстава по јавном конкурсу секретаријата – за финансирање пројеката из области електронских комуникација и информационог друштва за 2022. годину на територији АП Војводине. Један од уговора биће реализован у Србобрану, у Основној школи “Јован Јовановић Змај”.

Средства Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге РАТЕЛ, у укупном износу од 6,2 милиона динара, додељена су општинама Србобран, Оџаци, Чока, Ириг, Нова Црња и Шид, за подстицање развоја телекомуникација у оним локалним самоуправама чији је степен развијености у распону од 60 до 80 одсто и мање од 60 одсто републичког просека, а у складу са Уредбом о утврђивању јединствене листе развијености региона и јединица локалне самоуправе.

У локалним самоуправама у Војводини ће увођењем хотспот локација грађанима бити омогућен слободан приступ интернету, а тражена средства су максимално износила 150.000 динара по једној локацији. У погледу видео наџора у школама, секретаријат овим подстицајима настоји да повећа безбедност предшколаца, ученика и наставно-образовног особља, као и самих објеката, што је познато под називом “Безбедна установа”. Тражена средства нису могла бити већа од пола милиона динара по установи, а локалне самоуправе су биле у прилици да конкуришу за највише три установе на својој територији.

Уговор у име Општине Србобран потписала је Јулкица Поповић, чланица Општинског већа. Према њему, у Основној школи “Јован Јовановић Змај” биће инсталиран видео надзор, за шта је издвојено 295.416 динара, у оквиру реализације пројекат “Безбедна установа”.

Захваливши учесницима конкурса, секретар Иванишевић је истакао да предвиђена средства укупно износе 6.149.657 динара, као и да су их јединице локалне самоуправе искористиле за успостављање хотспот локација и увођење система видео-наџора у васпитно-образовним установама.

“Ово је један од конкурса који директно утичу на подизање квалитета живота наших грађанки и грађана. Оно на чему инсистирамо јесте доступност интернета, како би што већи број људи имао бесплатан интернет на локалном нивоу. Друга сврха је да деца која иду у школу буду сигурна, као и њихови родитељи. Овај концепт настављамо и у следећој години. Надамо се да ћемо кроз нови буџет, а у сарадњи са Владом Републике Србије и ресорним министарствима, наставити да заједно подижемо животни стандард у свим областима, и у привреди и туризму, и у области запошљавања и, наравно, у области телекомуникација”, рекао је Иванишевић.

Извор: srbobrandanas.rs