Вести

Покрајина финансијски подржала план развоја Србобрана

На свечаној церемонији, одржаној у згради Владе Војводине у Новом Саду, данас су представницима тридесетак општина уручени уговори којима се одобравају средства за суфинансирање израде планова развоја јединица локалне самоуправе, међу којима је препозната и Општина Србобран.

Секретар Покрајинске владе за ресор регионалног развоја и међурегионалне сарадње, Александар Софић, лично је уручио уговоре председницима општина, поручивши да ће се у развој општина улагати још више, и то не само дирелтно улагањем новца, већ и индиректно, олакшавањем административних процедура, смањењем папирологије уопште и увођењем потпуне дигитализације. „Данас уручујемо уговоре укупне вредности од 34 милиона динара. Важно је нагласити да су планови развоја хијерархијски највиши документи развојног планирања, који на локалном нивоу садрже дугорочне планске пројекције за период од најмање седам година. У процесу њихове израде морају се узети у обзир и стручно обрадити сви кључни аспекти друштвено економске и развојне политике, уз оптимално коришћење буџетских средстава у циљу обезбеђења одрживог раста и развоја“, истакао је секретар Софић.

Активности на пројектима локалних самоуправа којима су бесповратна средства одобрена, односе се на израду и реализацију планова развоја, односно основног стратешког документа којим треба да се дефинишу приоритетни циљеви за развој локалних самоуправа.
Уговор је у име општине Србобран, вредан милион динара, примио и потписао њен председник, Радивој Дебељачки, који се међу првим обратио и новинарима, који су у великом броју пратили дешавање у згради Бановине. „Општина Србобран је на конкурсу Покрајинског секретаријата добила милион динара за израду Плана развоја, суштински веома важног докумената који је предвиђен да замени досадашњу стратегију локалног развоја. Важно је истаћи да је секретаријат препознао потребу коју има локална самоуправа и уз наше учешће од 176.000 динара, обезбеђен је комплетан износ да би се овај документ сачинио и усвојио на локалној скупштини. Овај документ треба да обухвати комплетан план развоја општине Србобран, дакле оно што је до сада радила Стратегија локалног економског развоја, и обухватиће све пројекте који су неопходни за бољи живот грађана“, рекао је овом приликом председник Дебељачки..

Потписивању уговора је присуствовао заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Радивој Парошки, који је и лично честитао председнику Општине Србобран на одобреним средствима.