Вести

Општини Србобран уручена награда од 20.000 евра

Наградна игра под називом „Узми рачун и победи 2021“, трајаће од 15. маја до 25. јуна, то је данас у Београду, у Влади Републике Србије, потврдио министар финансија Синиша Мали.
Представљање новог круга наградне игре био је повод да се уруче награде општинама које су у претходном кругу освојиле по 20 хиљада евра, награду коју је у име србобранске локалне самоуправе примила Милица Зарић, заменица председника општине.

Одлични резултати прошлогодишње наградне игре „Узми рачун и победи 2020“, по тврдњама министра, разлог су да се и ове године понови игра са још већим фондом награда. Поред пролећног кола наградне игре, планирано је и друго на јесен, што све заједно треба да допринесе већој фискалној одговорности целог друштва. „У оном великом базену је било 11,5 милиона коверата, што је 115 милиона фискалних рачуна и слипова. Израчунали смо да је у тим рачунима било око 100 милиона евра пореза на додату вредност. Свест грађана о важности борбе против сиве економије је подигнута, посебно када је у питању значај узимања фискалног рачуна приликом куповине. То је значајно јер на тај начин обезбеђујемо новац за буџет, а онда од тог новца повећавамо плате и пензије, инвестирамо у болнице, школе, вртиће, набавку лекова, за борбу против пандемије вируса корона. Веома је важно да ту свест наставимо и даље да дижемо“, рекао је Синиша Мали, а затим подсетио да су правила за учешће у наградној игри остала иста.

„Коверте са слиповима и фискалним рачунима већ могу да се шаљу, а узимаће се у обзир сви рачуни почев од 1. априла 2021. године. У свакој коверти треба да буде бар десет фискалних рачуна, или бар десет слипова од платних картица, минималне појединачне вредности од 100 динара. Поштарина се не плаћа. Важно је и то што смо подигли наградни фонд са 250 милиона на 350 милиона динара, па је у игри 16 станова и 60 аутомобила. Желимо да учинимо све да грађанима ова наградна игра буде атрактивнија, а с друге стране да наставимо да подижемо свест о важности борбе против сиве економије. Сваки проценат економије који из сиве пређе у белу зону, значи веће порезе и доприносе у буџет. То значи већу могућност инвестирања у путеве, болнице, у вакцине и здравље грађана, у уређенију и лепшу Србију. То је циљ и пут с ког нећемо скренути“, рекао је за крај свог излагања министар Мали.

Након што је преузела награду у име своје општине, коју су завредили грађани Србобрана, Турије и Надаља, јер су у великој мери слали коверте са рачунима, Милица Зарић је оценила да та награда и припада грађанима, те ће њима и бити дата кроз реализацију неког пројекта важног за опште добро.