Вести

Одржан низ свечаности поводом мађарског националног празника

Дан Светог Стефана на пригодан начин, низом свечаности, обележен је и у Србобрану, где су припадници мађарске националне заједнице прославили свој празник, посвећен првом краљу и ујединитељу свих Мађара.

Са прославом се почело још у понедељак, 16. августа, културним дешавањима. У Галерији Дома културе отворена је изложба слика Наталије Киш, а затим је у дворишту исте установе приказан филм на мађарском језику „Маде ин Хунгариа“, остварење богато музиком које је посвећено Миклошу Фењеу, познатом извођачу из Мађарске с друге половине 20. века.

Манифестација посвећена првом Угарском краљу Стефану, настављена је у четвртак, 19. августа, на Калварији, одржавањем свете мисе. Уједно се ове године прославља и јубилеј од 20. година обнове Калварије, која је након 55 година у потпуности реконструисана и на њој се од 19. августа 2001. године поново одржавају црквене церемоније. На овом месту те године млади из Србобрана извели су рок оперу Краљ Свети Стефан и управо је видео снимак са тог догађаја ове године емитован у Спомен кући Нандора Гиона, по завршетку мисе.

Посебна свечаност је приређена у сали Малог позоришта у петак, 20. августа, вечера и бал поводом Светог Стефана, највећег националног празника у Мађара. Свечаности су присуствовали Арпад Фремонд, посланик у Народној Скупштини Србије и члан председништва СВМ, Золтан Керекеш, члан Савета СВМ, Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, Милена Аларгић, председница СО Србобран, затим Беата Векоњ, помоћница председника општине, као и чланови Општинског већа Беата Сабадош Фодор и Кристијан Кочиш.

За председника општине Србобран., Радивоја Дебељачког, ово је била друга по реду свечаност организована са истим поводом на којој је присуствовао, те је након што се вратио из Орошхазе, и својим суграђаним мађариске националности упутио усмену честитку. У свом обраћању окупљенима истакао је да складан живот свих грађана Србобрана, испуњен међусобним поштовањем, подршком и толеранцијом, мора бити императив за све појединци и организације, јер само из такве атмосфере сарадње и поверења може напредовати цела заједница и сви њени појединци.

Последње дешавање у програма прославе Светог Стефана, одржава се данас поред хиподрома, Удружење „Цитадела“ организује ВИИИ Котлићијаду.