Вести

Настављена је најлепша акција локалне самоуправе, уручење поклона за новорођене бебе.

Традиција даривања породица на новорођеним бебама настављена је данас. У Велику салу СО Србобран, по позиву, је дошао велики број родитеља, углавном мајки, а на радост оних који организују ове скупове било је и доста беба.

Родитеље и децу дочекали су председник општине Србобран, Радивој Дебељачки, заменица председника, Милица Зарић, члан Општинског већа Илија Газепов, директорица Центра за социјални рад, Бисерка Веселиновић, и наравно увек присутне чланице Удружења „Рука спаса“, предвођене председницом Савком Лазић.

У име локалне самоуправе окупљене је прва поздравила заменица председника општине, Милица Зарић. Она је честитала присутнима што су одлучили да постану родитељи и пожелела им сву срећу у обављању најодговорнијег и најлепшег посла, родитељства. „Драго ми је што смо у прилици да наставимо једну од најлепших акција коју спроводи наша локална самоуправа, а то је помоћ родитељима за свако новорођено дете. Србобран је једна од ретких локалних самоуправа, на територији целе државе, која за свако новорођенче издваја по 20 хиљада динара, односно 40 хиљада ако је у питању самохрани родитељ. Новина у овом кварталу је придруживање Центра за социјални рад, акцији подршке родитељима, који је заједно са Удружењем грађана ‘Рука спаса’ припремио нове поклоне за наше бебе. Уз поменута новчана средства, и постељину коју обезбеђује локална самоуправа, свака беба од сад добија нови поклон“, рекла је у уводној речи Милица Зарић.

Окупљенима се обратио и председник општине Србобран, Радивој Дебељачки, који се сложио са својом заменицом, како је данашњи повод окупљања и њему убедљиво најдражи. „Ово је заиста ретка прилика у згради наше општине, свега пар пута годишње, када се из скупштинске сале може чути бука која никоме не смета, баш напротив свима измамљује осмех на лице. Драго ми је што, обављајући дужност председника општине, имам прилику да честитам на рођењу деце већини родитеља у нашој средини, а поготово је лепо видети на једном месту оволико беба. Улога нас који водимо локалну самоуправу је да бринемо о грађанима, а посебно о онима који имају потребу за неком врстом помоћи. Мислим да је обавеза локалне самоуправе да изађе у сусрет породицама које су на свет донеле нови живот, и да им бар мало помогне и олакша тај почетак бриге о детету. Трудићемо се да и у будућности повећавамо број и ниво услуга које су вам потребне, а затим да пратимо развој деце и помажемо на сваком важном кораку кроз живот и одрастање. Ту првенствено мислим на образовање, ми смо мала средина и много нам је важно да имамо што већи проценат образованих људи који ће затим својој заједници то вратити стручношћу и радом“, поручио је Радивој Дебељачки, а затим позвао све присутне да наставе да доприносе наталитету како би се поново срели на неком сличном скупу у будућности.

Прилику да се обрати родитељима имала је и Савка Лазић, председница Удружења „Рука спаса“, која је упутила захвалност локалној самоуправи, Центру за социјални рад и наравно вредним женама из удружења које води, јер заједнички већ дуго истрајавају у мисији даривања сваког новорођеног детета у општини Србобран. „Као и до сад свака мајка може да изабере поклон који жели, односно дезен постељине за дечији креветац, и од сад може да бира какве пешкире жели за своје дете. До сад смо плели и везли капице и чарапице за бебе у најразличитијим дезенима, а сад смо се одлучили за ручно везене пешкире који су једнако уникатни, а користиће се много дуже јер за разлику од капица и чарапица, дете их неможе прерасти“, појаснила је Савка Лазић. Она се придружила честиткама, а затим се приступило прозивању родитеља који су могли да преузму поклоне.

Извор:srbobrandanas.rs