Вести

Национални програм енергетске ефикасности реализоваће се и у Србобрану

Општина Србобран нашла се међу првих 67 градова и општина у Србији са којим су данас склопљени уговори о додели средстава локалним самоуправама за повећање енергетске ефикасности, а све у оквиру националног програма смањења потрошње електричне и топлотне енергије. Уговор у Краљеву, заједно са другим градоначелницима и председницима општина, потписао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике.

„Ово је први корак ка рационалној употреби енергије, с обзиром на чињеницу да просечно домаћинство у Србији троши 40 одсто више енергије у односу на друге земље. Позив је трајао месец дана, а интересовање је било велико. Све критеријуме је испунило 67 локалних самоуправа, а до сада је опредељено милијарду динара. Ово је важан дан за све. За државу, градове и општине, али и за свакога од нас, за свако домаћинство, које ће моћи да замени столарију, изолацију, котлове за грејање. Сада следе позиви за компаније и грађане“, рекла је Михајловићева.

Према уговору који је потписао Дебељачки, општини Србобран припало је за ову намену 1.000.000 динара, уз обавезу да из локалног буџета издвоји додатних 1.500.000 динара. Кроз одобрени програм биће субвенционисано укупно 50 одсто сваке појединачне инвестиције, док ће другу половину сносити индивидуална домаћинства у којим се пројекат реализује.

„Очекујемо велико интересовање грађана за овај вид субвенција и то се дало закључити одмах након што је држава најавила покретање овог важног програма. Подршка Министарства рударства и енергетике нашој локалној самоуправи је први реализовани корак у овом процесу, следи упућивање јавног позива потенцијалним извођачима радова, а одмах након тога позив ће бити упућен и свим грађанима. Очекујемо да прве инвестиције буду реализоване у септембру. Верујем да је ово само почетак, прва година у којој је покренут овако важан и обиман посао, који за циљ има смањење загађења животне средине, смањење утрошка енергије и њено ефикасно коришћење. Општина Србобран ће за ове намене и у наредној, 2022. години определити средства у локалном буџету, јер сваки динар уложен у овакве инвестиције, грађанима се вишеструко враћа кроз умењење њихових рачуна за утрошену енергију“, оценио је Дебељачки након потписивања уговора.

Он је подсетио да је општина Србобран већ усвојила одлуку о бесповратном суфинансирању активности на енергетској санацији породичних стамбених објеката, као и утврдила начин спровођења и критеријуме за учешће у јавним позивима за суфинансирање ових активности.

Извор: srbobrandanas.rs