Вести

На некадашњој депонији сад расте 1.000 нових садница лужњака, медунца и дивље трешње

Пошумљавањем леве обале Криваје у Србобрану, крај старе циглане, ученици обе основне школе допринели су повећању зеленог фонда на локалу, и уједно научили како борба за еколошки чистију животну средину изгледа у пракси.

Општина Србобран је, у сарадњи са Министарством заштите животне средине, наставила да спроводи овакве акције и у овој години. Изабрана је локација које је некада била дивља депонија, коју је локална самоуправа сопственим средствима успели да очистимо и на основу тога затражила средства за пошумљавање од поменутог министарства.

Председник Општине Србобран, Радивој Дебељачки, се захвалио Министарству заштите живтне средине на разумевању и подршци, изразивши наду да ће реализација пројекта обезбедити да се на овом локалитету више не одлаже отпад.

“Очекујем да у наредном периоду добијемо још површина које ће бити пошумљене, као и да грађани постану наш савезник у овим акцијама, како би очували и однеговали све ове саднице. Данас су нам у акцији помагали ученици основних школа у Србобрану, еколошки активисти и бројни грађани, сви они који желе да се повећа шумски фонд на територији општине Србобран, која је, нажалост, била при дну лествице када се говори о пошумљености.

Чинимо све како би смо поправилио своју позицију на тој лествици и надамо се да ћемо у томе успети. Успели смо у претходним годинама да посадимо више хиљада садница разног дрвећа, важно је да их сада одржавамо, због чега смо за следећу годину обезбедили средства за куповину трактора и цистерне који ће искључиво служити за заливање свих засада ове врсте”, најавио је Радивој Дебељачки. Он је подсетио да је блиска сарадња са Министарством заштите животне средине недавно донела и нови камион за одношење отпада, што је бенефит не само за ЈКП “Градитељ” већ и за све грађане општине.

У данашњој садњи учествовала је и Сара Павков, државни секретар Министарства заштите животне средине, која је и претходних година радо долазила у Србобран.

“Пројекти пошумљавања су већ традиција на територији Србобрана, с обзиром да је ова Општина показала прави континуитет и одлучност да се унапреди животна средина. И прошле године је Министарство заштите животне средине подржало пројекат пошумљавања, а ове године је у питању количина од хиљаду садница различитих врста, храста лужњака, медунца, дивље трешње, уз наравно присуство најмлађих Србобранаца, за које се надамо да ће сутра бити генерација која ће правити још боље промене и бити поносни што су данас започели свој рад у области заштите животне средине.

Ми се кроз конкурс трудимо да дајемо смернице свим јединицама локалне самоуправе да прилагоде саднице терену који је дефинисан за пројектну активност, зато што је потребно да врста садница одговара одређеном подручју, да се сачува зељиште, да утиче позитивно на смањење ерозије, али и да доприноси биодиверзитету, односно да постоје и неке медоносне врсте стабала”, рекла је Сара Павков.

Извор: srbobrandanas.rs