Вести

Месец дана учешћа СНС у локалној власти

Прошло је месец дана од уласка Српске напредне странке Србобран у локалну власт. Из тог разлога питали смо председникa Скупштине општине Србобран Радивоја Парошког како види активности странке и њених представника у раду Скупштине и Општинског већа али и све што се односи на првих месец дана учествовања Српске напредне странке у општинској власти.

Српска напредна странка у Србобрану ушла је у локалну власт а у јавности су истицани разлози ''за''и ''против''. Због чега је важно да СНС учествује у локалној власти?

Разлози ''за'' и ''против'' увек постоје, само је питање да ли се у закључивању и извођењу судова узимају у обзир све чињенице, околности и циљеви који се желе постићи. Ми смо и раније говорили да је за нашу Oпштину важно да Српска напредна странка буде у власти због лакше проходности према републичким органима.Тада није било слуха у локалној власти али на жалост изгубљено је време. Били смо у опозицији, трудили смо се да будемо конструктивни али такво деловање даје једну лагодну позицију јер можете само да критикујете а не можете да урадите нешто значајније, нешто што је корисно за друштвену заједницу. Не плашимо се изазова нити бежимо од проблема, наш циљ је напредак општине Србобран, бољи живот њених грађана и због тога смо сада у власти. Морам да кажем да су се разговори у вези са уласком СНС у власт одвијали дуже време како би се прецизирали заједнички циљеви и принципи Коалиционог споразума.Основни циљ Коалиционог споразума потписан између СНС И СПС је заједничка активност на остваривању убрзаног развоја општине Србобран. Због тога су и вођени разговори на тему нове скупштинске већине и како да се уреде односи и правила њеног функционисања.

Како бисте оценили рад и атмосферу прве седнице на којој сте изабрани као нови председник Скупштине?

Ова седница је одржана 11. фебруара када је поднета иницијатива 20 одборника за разрешење дотадашњег председника Скупштине и предлог за избор новог а на њој су пред мене, изабрани и чланови Општинског већа из редова наше странке и то Радивој Дебељачки, који је добио задужење информисања, Милорад Субић добио је задужење - месне и верске заједнице као и националне мањине а Владимир Николић задужен је за економски развој локалне заједнице и међурегионалну сарадњу. Ова седница је прошла у најбољем реду, у једној демократској и толерантној атмосфери и могу рећи да сам због тога веома задовољан. На седници је био присутан велики број чланова али и симпатизера Српске напредне странке који су поздравили наш улазак у власт. То је била једна заиста лепа и незаборавна слика.

Како сте задовољни радом нових чланова Већа?

Наши чланови Општинског већа активно су учествовали у раду и то је једна ,,свежа крв“ која је била потребна. Креативним и конструктивним односом према проблематици и максималном ангажованошћу, наши чланови су показали спремност и одлучност да се ухвате у коштац са многим проблемима средине и у том смислу Општинско веће добило је на квалитету и ефикасности у раду.

Касније је одржана и прва седница Скупштине коју сте Ви по први пут водили од самог почетка. Како је она протекла?

Она се знатно разликовала од изборне седнице. Ту се видело да код поједних одборника нема толерантности у комуникацији и нема поштовања угледа и достојанства Скупштине и колега одборника. Поједине ситуације су произвеле чак и одређене врсте сукоба и вербалног надметања што није било корисно са становишта одлука о којима се водила расправа. Због тога сам тражио да се одборници придржавају дневног реда и Пословника о раду. Ипак било је ту појединих одскакања. На крају Скупштина је донела одлуке које су од виталног значаја за наше грађане из области комуналне делатности - снабдевање грађана водом али и пречишћавање и одвођење отпадних и атмосферских вода. Покренута су и питања о реализацији средствима од закупа пољопривредног земљишта, при чему је вођена једна ,,жива“ расправа.

Због чега је баш та тачка дневног реда изазвала највише пажње?

Поједнини одборници су истицали да неки послови нису добро обављени са обзиром да постоје одређена потраживања која нису наплаћена и то од 2006. до 2012. године. Извештај спроведеног поступка закупа пољопривредног земљишта изазвао је активно учешће једног броја одборника, при том је по мојој оцени, била омогућена демократичности и слобода говора одборника. Сваки одборник има право да каже своје мишљење а једино што тражим је међусобно уважавање и поштовање достојанства Скупштине. Такође сматрам да локална самоуправа мора бити заинтересована за то да ли су у оквиру њене територије послови завршени и где су заустављени, и такође на ком нивоу је судски поступак за наплату. Ово због тога што локална самоуправа није једини субјект у поступку издавања у закуп пољопривредног земљишта, ту су још и Покрајина и Република те одговорност није само на једном субјекту. Истакао сам у излагању да наведене чињенице нису довољне да би извештај био прихваћен а после тога поједни одборници су прихватили ту иницијативу па се дошло до закључка да овај извештај буде допуњен подацима о количини новца који је прикупљен од закупа и да се практично, сагледа сврха и начин трошења средстава.

Како сте задовољни радом одборничке групе СНС?

Одборници су представници грађана и они су ту да би кроз један креативан приступ заступали њихове интересе и тако донели што боље одлуке, значајне за функционисање локалне самоуправе. То је уствари, омогућавање бржег и успешнијег развоја наше средине. Сматрам да одборничка група делује организовано и усаглашено, али никада није довољно и сви морају бити још агилнији. Ми се због тога припремамо за сваку седницу, договарамо се како треба реаговати и да на тај начин наше ставове спроводимо у дело. У наредном периоду још више ћемо радити на припреми одборничке групе како би била још ефикаснија.

Какав је Ваш однос са председником Општине?

Када је у питању однос председник Скупштине општине и предсеник Општине могу да кажем да смо у овом периоду успоставили једну добру сарадњу и комуникацију. Господина Младеновића познајем више година и мислим да то није било тешко с обзиром да смо и раније сарађивали. Имамо заједничи циљ, а то је бољи живот грађана, и у том контексту није тешко сарађивати, без обзира што припадамо различитим политичким опцијама.

Можете ли рећи када ће бити следећа седница Скупштине и шта очекујете од ње?

Највероватније крајем марта месеца.Мислим да ће Скупштина, што се садржајности и квалитета скупштинског материјала тиче, бити добро припремљена а у чему учествују радна тела Скупштине општине и Општинско веће. Од одборника очекујем да се усредсреде на теме и проблематику дневног реда а све остале политичке тежње и промоције треба да оставе за друге видове политичке борбе. Најбоља политичка промоција је када грађани схвате да имате идеју, визију, добру намеру и да хоћете да се максимално посветите побољшању услова живота и напретку друштвене средине. Српска напредна странка одговорно се односи према свим задацима, то показује увек и свакој ситуацији а посебно у Скупштини где се доносе најважније одлуке од животног интереса за наше грађане. Надам се да ће овај пример следити и други.