Вести

Канал порибљен са 1.400 кг шарана

Јавно водопривредно предузеће “Воде Војводине” наставља са порибљавањем водотокова у покрајини, јутрос је у Велики бачки канал, у Србобрану, пуштена количина од 1.400 кг рибе, јединке вретенастог шарана од по 200г.

Самом чину пуштања рибе у водоток присуствовали су челни људи Општине Србобран, њен председник Радивој Дебељачки, директор ЈКП “Градитељ”, Милош Јовановић, и директор ЦСТ-а Слободан Субић. На десној обали канала дочекали су генералног директора ЈВП “Воде Војводине”, Срђана Кружевића, а дошли су и припадници Рибочуварске службе.

„Данас се налазимо у Србобрану на једној прелепој локацији, на јединственој локацији рекао бих у Србији, где у самом центру насеља можете да се бавите спортским риболовом. И другу годину за редом овде вршимо порибљавање, овог пута са 1.400 кг јединки вретенастог шарана. Ове године ћемо порибљавати 23 позиције, ово данас је тек почетак, пустићемо преко 90.000 јединки са по 200 грама, које су старе по годину дана. Временски услови и температура воде су идеални”, рекао је након порибљавања директор Кружевић.

Он је апеловао на грађане, као и на локалне функционере и припаднике МУП-а, да у наредним данима на локацијама на којима је пуштена риба обрате пажњу на рибокрадице. “Претходних година су рибокрадице постављале своје мреже управо тамо где ми порибљавамо. Џаба нам сав труд и улагање новца ако ће ту младу рибу неко однети кући. Ово је једна од 13 локација у Покрајини коју покривамо са нашим мониторинг центром, камера се налази испод моста и читаво је подручје 24 сата под мониторингом. Имамо у плану да поставимо још 10 фиксних камера, има и десетак покретних камера које сакривамо, такође 20 мобилних камера које постављамо да бисмо рибокрадицама ушли у траг и како бисмо вршили спречавање такве врсте риболова”, додао је Срђан Кружевић. Захвалио се Телекому Србије што је уложио огромне напоре да покрије са својом мобилном опремом све позиције како би мониторинг био квалитетан, такође се захвалио и Одељењу речне полиције, које је формирано ове године, уз чију помоћ се стаје на пут рибокрадицама и приводе се правди.

Кружевић је разговарао и са члановима Удружења риболоваца “Бачка” из Србобрана, за које је имао само речи хвале. “Шест пута су освајали Куп Србије у шаранском риболову и ја им честитам на томе. И са њима када разговарам чујем да има много мање крађе. Ми смо ове године запленили 70 километара мреже, 200 комада алата и оно најзначајније, 7 чамаца, опет захваљујући Речној полицији, која се налази са нама у патролама. Србобран је место у којем смо ми као водопривредно предузеће увели многе инвестиције, спајамо Кривају са каналском мрежом, сређујемо наводнајвање великог броја хекатара ораница, наредне године планирамо да направимо први пункт ‘Воде Војводине’ који ће бити овде на левој обали канала, где ће моћи да се добије риболовачка дозвола, и где ће људи моћи да се информишу о томе колико је задужење за таксу за одводњавање, и оно што је важно, ту ће моћи да добију потврде које су неопходне да би људи аплицирали за било који конкурс у Покрајинском или Републичком фонду“, завршио је обраћање Срђан Кружевић, генерални директор ЈВП “Воде Војводине”.

Задовољство што се данас спроводи акција порибљавања исказао је и председник Општине Србобран, Радивој Дебељачки. Он се захвалио “Водама Војводине” на односу који имају према општини Србобран.

“Ово место је заиста веома атрактивно за риболовце, и не само из наше општине него и из суседних, који долазе на ову локацију да пецају. Данашња акција порибљавања канал је уједно и борба за бољу животну средину и за њену заштиту. Оно што бих посебно истакао, веома важан пројекат, а то је наводњавање Канала и Криваје, како је реко и директор Кружевеић, то је један од приоритета који остварујемо заједничким снагама. Његова реализација ће свакако допринети развоју пољопривреде, пројекат ће омогућити наводњавање 6.000 хекатара обрадиве површине, и исто тако ће омогућити нашој Криваји да добије један нови живот са много више воде у свом кориту”, казао је данас Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Извор: srbobrandanas.rs