Вести

Донација Министарства за заштиту животне средине стигла у Србобран

Данас потписаним уговором о донацији, између Општине Србобран и Министарства за заштиту животне средине, локална самоуправа добила је контингент од 30 нових контејнера и 103 канте за отпад.

Уговор су потписали Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и Сара Павков, посебна саветница министарке Ирене Вујовић, а добијена донација већ је допремљена у ЈКП „Градитељ“, предузеће које ће располагати са контејнерима и кантама.
Након што су завршили потписивање, Дебељачки и Павков дали су и изјаве за медије, где се на првом месту наглашава јако добра и блиска сарадња коју имају општинска управа Србобран и Министарство за заштиту животне средине.

„Министарство заштите животне средине обезбедило је и ове године за 34 локалне самоуправе разну опрему, канте, контејнере и чистилице, која ће директно унапредити квалитет живота у изабраним срединама. Општини Србобран припале су 103 канте и 30 контејнера за одлагање отпада, које ће користити Јавно комунално предузеће ‘Градитељ’. Акција се спроводи у циљу унапређења управљања отпадом, што је један од приоритета Министарства заштите животне средине. Од почетка 2021. године расписали смо низ конкурса, јер нам је циљ да средства ‘спустимо’ на ниво општина и градова, па смо тако финансирали пројекте умањења аеро загађења кроз замену котлова, затим пројекте пошумљавања и заштите и очувања земљишта, док је у току избор локалних самоуправа које ће уз нашу помоћ кренути у пројекте уклањања дивљих депонија“, најавила је Сара Павков.

Поред данас реализоване донације, Дебељачки је подсетио и на друге пројекте које је локална самоуправа реализовала или ће то урадити у наредном периоду, за шта је изразио захвалност саветници Павков, и замолио је да речи захвалности пренесе и министарки Вујовић.

„Ово је још једна конкретна и значајна подршка која стиже грађанима општине Србобран. Наша сарадња са Министарством заштите животне средине траје у континуитету и већ смо успешно реализовали неколико пројеката.
Посебно хвала на донацији која нам је данас стигла, јер на тај начин повлачимо први корак ка добром управљању отпадом, што јесте и циљ деловања наше локалне самоуправе. Управо због тога смо са представницима овог министарства отворили и тему регионалне депоније, која је сада актуелна и предвиђа затварање наше депоније и прелазак на регионалну депонију у Новом Саду. Желим истаћи да изузетну сарадњу општине Србобран и надлежног министарства потврђују претходни пројекти: велика акција пошумљавања и замена котла у Основној школи ‘Петар Драпшин’ у Турији.

Надам се да ће и наредни период донети исто тако квалитетну сарадњу, посебно кроз наше учешће на конкурсу за изградњу канализације и пречистача. Надам се да ћемо и за ове важне пројекте за наше грађане добити подршку и сагласност већ у овој години и кренути у њихову реализацију“, рекао је Радивој Дебељачки након састанка.