Вести

Дебељачки: Циљ је унапређивати здравствену заштиту

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, заједно са сарадницима, обишао је данас Дом здравља "Др Ђорђе Бастић" и на лицу места уверио се како у данима пандемије и борбе против COVID 19, функционише ова здравствена установа примарног нивоа. У име домаћина др Властимир Кладар, директор ДЗ, упознао је председника општине са свакодневним обавезама са којим се сусрећу запослени, и представио му рад неких од нових апарата и опреме које је установа набавила током године, превасходно новог апарата за стерилизацију и новог сервера.

"У претходној години издвојили смо 14 милиона динара за улагање у опрему Дом здравља. Данас смо видели на који начин функционише и ради апарат за стерилизацију, који заиста има велики значај и важност за функционисање установе и унапређује њен рад, а ту је и нови сервер који у многоме олакшава чување значајних података и здравствених картона. Такође, у претходној години били смо сведоци када је Дом здравља добио и ново санитетско возило, што је додатно поправило ниво услуга. Установа је прошла тежак период функционисања, сви знамо у каквом се времену налазимо, пандемија и даље траје, и није лако радити у таквим околностима, посебно у мањим здравственим системима као што је наш. Заиста сам поносан на који начин смо успели све то да превазиђемо и да надоместимо све недостатке које смо имали у току пандемије, које заправо још увек траје.

Радује ме да подаци који стиже сваког јутра на наше мејлове, показују да бројеви заражених на нивоу наше општине падају и да људи све више схватају да је вакцинација једини пут за излазак из ове ситуације. Постоји још много простора за напредак, поготово што се вакцинације тиче, и надам се да ће наши грађани схватити да је то једина могућност да изађемо из проблема. Хвала директору Дома здравља на труду и жељи да нам прикаже све оно што је важно за Дом здравља, на прилици да разговарамо и о проблемима на које наилазимо и које морамо решавати, све како би према нашим суграђанима били што функционалнији. Заправо, наш Дом здравља пружа не само примарну здравствену заштиту, већ много више од тога - иако смо, ако гледамо на нивоу државе, веома мали здравствени систем, трудимо се да нашим грађанима омогућимо да имају услове који можда и превазилазе примарни здравствени систем. Мислим да здравство добро функционише, да је на добром нивоу, а грађане молим да имају мало стрпљења, јер није било лако функционисати у овом периоду. Надам се да ћемо и у будућности имати добру сарадњу између локалне самоуправе и Дома здравља, а наш циљ је унапређивати здравствену заштиту", оценио је након посете установи Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Он је овом приликом подсетио да су оснивачка права над Домом здравља са локалне самоуправе пренета на органе АП Војводине, али и да то неће спречити општину Србобран да и даље улаже у здравствену заштиту.

"Желимо да одржимо висок ниво здравствене заштите, без обзира на улагања која опредељује Покрајинска влада. Трудимо се да ми, кроз нас буџет, надоместимо све оно што није обезбеђено у вишим нивоима финансирања. Напоменуо бих и то да смо имали и неке дугове и заостатке које смо морали да надокнадимо у овој години, а који су, нажалост, направљени у неком претходном периоду. Не желим да политизирам, да се од овог прави нека политичка прича, али заиста није баш најнормалније да у данашње време враћамо дугове који су настали много година пре него што смо ми преузели улогу коју имамо сада. И поред тога успели смо да пронађемо начин да то анулирамо и да обезбедимо нормално функционисање нашег Дома здравља и здравствене заштите на нивоу општине. Наредне године одржаћемо ниво финансирања који смо имали до сада, пратићемо све оно што је потребно да се улаже у Дом здравља, и мислим да ћемо наћи начин да обезбедимо додатна средства за још бољу здравствену заштиту грађана", рекао је Дебељачки.

Заједно са председником општине Србобран Дом здравља "Др Ђорђе Бастић" посетили су др Илија Газепов, члан Општинског већа, и Марина Станојев, председница Управног одбора ДЗ.

Извор: srbobran.rs